Om oss

 

Om oss

Vi bedriver träning för både barn och vuxna i alla åldrar.

Våra instruktörer är välutbildade och har lång erfarenhet av aikido. Huvudinstruktör är Jimmy Larsson 6:e Dan, Shidoin.

Vi har ett brett samarbete med klubbar inom Sverige och internationellt samt en nära relation med Japan som är aikidons hemland.

Klubben är med i Svenska aikidoförbundet och alla medlemmar är försäkrade via Svenska budo- och kampsportsförbundet.

Aikikai är den största stilen inom aikido och det är den vi utövar i vår klubb. Alla dan-grader (svartbältesgrader) utfärdas av Hombu dojo i Japan som är aikikai’s högkvarter.

Vi tränar och graderar på det sätt som lärs ut av Ichiro Shishiya sensei 7 dan. Shishiya sensei var en nära elev till Nishio sensei (1927-2005) som var elev till grundaren av aikido, O-sensei.

Aikido Sundsvall Meiseikai har ett nära samarbete med Shishiya sensei sedan år 2000 och varje år arrangerar vi ett internationellt sommarläger med Shishiya sensei i Sundsvall.

2014 kompletterade vi vårt namn med Meiseikai som också är namnet på Shishiya sensei’s klubb i Tokyo.

Meiseikai är en översättning av det japanska namnet som består av tre s.k kanji.

Mei Föreställer månen och solen. Vid gryningen kan månen och solen ses samtidigt och det blir ljusare och ljusare.

Sei Föreställer vatten och färgen blått. Betyder blått klart vatten så att man kan se djupt.

Kai Betyder klubb.

Betydelsen av Meiseikai är:
Genom att studera på djupet så får man alltmer klarhet.

Vår historia

Jimmy Larsson började träna Ju-jutsu 1982 och genom åren arrangerades många läger med både Judo- och karateinstruktörer för att utöka kunskaperna.

Jimmy tyckte att man också borde bjuda in någon aikidoinstruktör för att bredda kunskaperna även på detta område. Han hade provat på aikido på olika Ju-jutsuläger bl.a s.k svartbältesläger.

1991 bjöds Cenneth Sparby och Bo Dahlman in från Uppsala aikikai och detta blev starten på aikidon i Sundsvall. Det fortsatte med flera läger med dessa instruktörer och många resor till Uppsala.

 

1993 deltog Jimmy på det årliga sommarlägret med Nishio sensei i Uppsala och blev så imponerad av hans budo så att han beslöt att satsa helhjärtat på på Nishio sensei’s aikido och det blev det många läger med Nishio sensei och senare hans elev Shishiya sensei både i Sverige och utomlands.

Aikidosektionen i Sundsvalls Budoklubb startades 1995 och man hade det första öppna intaget av nybörjare vilket resulterade i över 80 intresserade. Det blev två nybörjargrupper med sammanlagt 64 deltagare.

Aikidosektionen växte sedan snabbt med stora nybörjargrupper varje år. Med i nybörjargruppen 1995 var Niklas Serrebo och Leif Brand som idag är högt graderade instruktörer i klubben.

Aikido Sundsvall Meiseikai registrerades 2015 som egen klubb men verksamheten bedrevs i Budoklubben till och med 2017. Därefter tog vi steget och blev en självständig klubb. Klubben har många högt graderade utövare och en bred verksamhet för alla åldersgrupper.

Barn och ungdomar

Vår barnträning är mycket populär.
Vi har träning för barn och ungdomar i olika åldrar.

Aiki-kidz

Aikido för barn 4-7 år tillsammans med förälder eller annan vuxen. Här är träningen inriktad på att främja kroppsuppfattning och koordination. Barnen lär sig också att fungera i grupp och att lyssna på instruktören. De får också göra grundläggande aikidoövningar. Träningen är lekfull och kul. (Ingen grupp VT 2022)

Barn 7-11 år

Här är träningen inriktad på att främja kroppsuppfattning och koordination men den innehåller också teknikträning. Barnen får också lära sig att respektera och visa hänsyn till sina träningskamrater. Aikidoträningen är blandad med lekfulla övningar.

Barn-ungdomar 11-14 år

Träningen är inriktad på att främja kroppsuppfattning och koordination och teknikträning. Aikidoträningen innehåller också element av lekfulla övningar.

Tonåringar

Som tonåring tränar du i den grupp som passar dig. Är du i yngre tonåren passar kanske ungdomsgruppen bäst och är du över 15 tränar du tillsammans med vuxengruppen.

Våra instruktörer:

Du kan klicka på en bild för att förstora den.

Jimmy Larsson

Leif Brand

  • 5:e Dan Aikido
  • Shidoin
  • Ansvarig för barnverksamheten
  • Barn, ungdomar, vuxna
  • tel. 070-315 57 91 
  • leif@aikidosundsvall.se

Niklas Serrebo Hansson

Tomas Dahlberg

Daniel Larsson

Louice Svedin

Ronja Johansson

Ronja
  • 1:a kyu Aikido
  • Ungdomar
  • 070-689 09 22

Conny Andersson