Aikido

Aikido är en japansk budo (kampkonst) som är mycket mer än självförsvar.

Utmärkande för aikido är en filosofi om att leda och utveckla människor och att omvandla konflikter till harmoniska och goda relationer.

I aikido tränar vi både kropp och sinne. Balans, koordination, smidighet, styrka, kondition och mental fokus är centrala delar.

I aikido finns ingen konkurrens eller tävlingar och alla tränar utifrån sina egna förutsättningar.

Aikido passar alla oavsett ålder, om du är tjej eller kille, kvinna eller man.

Teknikerna skiljer sig från en del andra kamparter genom att man inte möter den anfallandes kraft med muskelstyrka.

Man använder istället den anfallandes rörelse och leder den vidare i en annan riktning. Aikido kallas därför ibland för den fredliga kampkonsten.

Teknikerna baseras på cirkulära rörelser och ser följsamma och mjuka ut. När man har provat aikido inser man att trots att det ser mjukt och lätt ut så är teknikerna mycket kraftfulla.

Man kan träna aikido av många olika anledningar. En del lockas av den allsidiga träningen, andra av filosofin och dom mentala delarna. En del tränar för att aikido är utmärkt stresshantering eller för rörelseglädjen.

Aikido grundades av Morihei Ueshiba, O-sensei (1883-1969) i mitten av 1900-talet efter att ha studerat många olika kamparter.

Runt 5000 personer tränar aikido i Sverige och det finns över en miljon utövare i världen.

Ordet aikido består av tre skrivtecken, sk kanji:
Ai: Ai kan översättas till enighet eller harmoni. Bilden föreställer en mun under ett tak – alla i huset talar med en mun.

Ki: Tecknet föreställer ris under ånga – det kokande riset. Detta symboliserar livsnödvändig näring. Ki är den universella energin, livskraften.

Do: Ordet betyder väg som ska leda till insikt och kunskap. Tecknet visar ett huvud och ett hejdat steg.

En översättning kan vara ”Vägen till harmoni med Ki”. Eftersom Ki anses genomsyra allt liv kan man också säga ”Vägen till harmoni med omgivningen”.

O-sensei

Aikidons grundare, Morihei Ueshiba, O-sensei föddes den 14 december 1883.

För sin hälsas skull började han tidigt träna en mängd olika kampkonster.

Den intensiva träningen gjorde honom överlägsen i kamp.

Han kände då att det inte fanns någon mening i att vinna den ena kampen efter den andra när det i själva verket var striden i sig själv som han ville komma ifrån.

Våren 1925, då O-sensei var 41 år, kom en vändpunkt i hans utövande av kampkonst då han i en duell med en sjöofficer klarade sig enbart genom att flytta sig ur vägen för angriparens attacker.

Först 1942 kallades hans kampkonst officiellt för aikido.

O-sensei utvecklade aikido till en kampkonst som syftade till att undvika våld och hans mål var att bidra till en fredligare värld.

Den 15 januari 1969 gav Osensei sin sista uppvisning. Den 26 april samma år avled han, 85 år gammal.

Nishio sensei

Shoji Nishio sensei föddes i Aomori 1927. Han började träna aikido 1955. Han hade innan tränat judo, karate, iaido och jodo. De erfarenheter han hade från dessa budoarter har han använt sig av i utvecklingen av sin dynamiska aikido.

Shoji Nishio sensei var 8 dan Shihan, aikikai, 7 dan iaido, 4 dan judo och 4 dan Shinden shizen ryu karatedo.

Nishio sensei gick bort 15 Mars 2005.  Han var en av världens mest respekterade aikidolärare.

Intervju med Nishio-sensei: 
Aikido is a language

Shishiya-sensei

Ichiro Shishiya sensei är född 1947. Han  var elev till Nishio sensei från 15 år ålder tills dennes bortgång. Han var ofta Nishio sensei’s uke och assistent bl.a i Nishio sensei’s bok och på hans instruktionsfilmer.

Shishiya sensei 7 dan, Shihan, aikikai bor i Tokyo med sin fru Hiroko-san som också tränar aikido.

Han reser världen över och undervisar aikido i många olika länder. I Sverige undervisar han på sommarlägret i Sundsvall som hålls i Juni varje år och på höstlägret i Malmö som hålls i november varje år.

Ichiro Shishiya sensei är mycket uppskattad för sitt pedagogiska sätt att instruera. Han får alla att trivas genom sitt generösa och lättsamma sätt både på och utanför mattan.

Han förmedlar också aikidons filosofi och principer som kommer till uttryck i teknikerna på ett mycket bra sätt.