Vad är Aikido?

Aikido

Aikido är en japansk budo (kampkonst) och grundas på österländsk filosofi.

Aikido är en effektiv självförsvarskonst men är samtidigt mycket mer än det. Det är också ett sätt att träna kropp och sinne för välmående och harmoni.

Aikido har en filosofi som handlar om att leda och utveckla människor och att gå från konflikt till harmoni.

I aikido finns ingen konkurrens eller tävlingar och alla tränar utifrån sina egna förutsättningar.  Aikido passar alla oavsett ålder, om du är tjej eller kille, kvinna eller man.

Teknikerna skiljer sig från en del andra kamparter genom att man inte möter den anfallandes kraft med muskelstyrka. Man använder istället den anfallandes rörelse och leder den vidare i en annan riktning. Aikido kallas därför ibland för den fredliga kampkonsten. Teknikerna baseras på cirkulära rörelser och ser mycket följsamma och mjuka ut. När man har provat aikido inser man att trots att det ser mjukt och lätt ut så är teknikerna mycket kraftfulla.

Det tar lång tid att bli bra på aikido och just detta är mycket stimulerande då man kan träna och utvecklas hela livet. Det blir roligare och roligare ju mer man lär sig. En stor fördel med aikido är att alla kan träna oavsett om man är ung eller gammal och man kan fortsätta högt upp i åldrarna. De högst rankade lärarna i Japan är ofta över 60 år och ännu äldre.

Träningen förbättrar också den mentala och fysiska förmågan. Läs mer under Varför träna aikido?

Aikido grundades av Morihei Ueshiba, O-sensei (1883-1969) i mitten av 1900-talet efter att ha studerat många olika kamparter.

Runt 5000 personer tränar aikido i Sverige och det finns över en miljon utövare i världen.

Ordet aikido består av tre skrivtecken, sk kanji:

Ai

Ai kan översättas till enighet eller harmoni.
Bilden föreställer en mun under ett tak - alla i huset talar med en mun.

Ki

Tecknet föreställer ris under ånga - det kokande riset.
Detta symboliserar livsnödvändig näring. Ki är den universella energin, livskraften.

Do

Ordet betyder väg i form av livsuppgift, en sträcka som ska leda till insikt och andlig klarhet. Tecknet visar ett huvud och ett hejdat steg.

 

En översättning kan vara ”Vägen till harmoni med Ki”. Eftersom Ki anses genomsyra allt liv kan man också säga ”Vägen till harmoni med omgivningen”.